Hanna-Maaria Kiprianoff, opiskelijana 2015-2016 ja 2019-2020

Koko vuosi Saamelaisessa musiikkiakatemiassa oli yhtä elämystä, mutta selkeä kohokohta oli työssäoppiminen Marko Jousteen luona. Pääsin tutustumaan leu'ddiin ja sen saloihin ja lisäksi työssäoppiminen poiki Suõmmkar- yhtyeen.

Löysin vahvuuteni

Nuorempana olin paljon musiikin kanssa tekemisissä. Esiinnyin paljon, soitin viulua ja lauloin kuoroissa. Pitkän tauon jälkeen ajattelin, etten enää osaa laulaa ja osasinkohan koskaan. Musiikkiopinnoissa löysin oman vahtuuteni takaisin. Olin tosiaan unohtanut, että osaan laulaa. Itsetunnon löytäminen oman äänen käyttämiseen oli vahvin anti opinnoista. Vuosi avasi uusia ja odottamattomia ovia ja ikkunoita.

 

Leu’dd on ominta minulle

Perinteiset musiikkilajit ovat osa kulttuuria. Jotta se myös säilyy osana kulttuuria, sitä täytyy elvyttää. Perinteinen leu’dd on kaikken ominta minulle. Se kiinnostaa loputtomasti ja teen sen eteen paljon töitä. Leu’dd-perinne on ollut hiilloksella ja arkistojen kautta saatu puhalelttua siihen lisää ytyä ja voimaa. Nyt kulttuurin liekki palaa jo vahvemmin. Opintojen aikana löysin suvustani muutaman leu’ddin. Arkistoissa on niitä lisää, mutta ne ovat vielä hukassa. Omia nauhoituksiani on kuitenkin olemassa, kun hoksasin nauhoittaa papan leu’ddin sen ollessa vielä mahdollista. Paljon inspiraatiota kumpuaa tästä. Olen kipuillut paljon sen kanssa, olenko oikeasti muusikko. Mutta olenhan minä. Otin vastikään uuden askeleen eteenpäin kirjoittamalla ja tekemällä oman leu’ddin Kautokeinon Grand Prixin. Otin huiman harppauksen, kun uskalsin tuoda oman teokseni julki.

 

Suõmmkar

Olemme keikkalleet Suõmmkarin kanssa ja olen lisäksi tehnyt itsekseni perinteisiä leu’dd keikkoja ilman säestystä. Opinnoista lähti liikkeelle myös lastenlaulukirjaprojekti. Olemme keränneet siihen materiaalia, mutta myös tehneet aivan uusiakin lauluja. Olen antanut tuulen viedä. Leu’ddasin esimerkiksi ex temporena Kolttakinossa vastikään Helsinkipäivillä. Suõmmkarin kanssa suunnittelemme musiikkivideota ja esiinnymme elokuussa Sevettijärven asuttamisen 70-vuotisjuhlilla. Norjan puolellakin keikka on tiedossa ja kaikennäköistä on tulilla.


Saamen musiikkiakatemian opiskelijatarinoita