Sámi musihkkaakademiija festivaali

Ensimmäinen Sámi musihkkaakademiija festivaali järjestetään 29.8.2020 Utsjoella. Festivaalin voi katsoa suorana Sámi musihkkaakademiijan YouTube-kanavalla. Festivaalin pääartistit ovat Saamelaisen musiikkiakatemian opiskelijat, jotka astuvat lavalle omien soolo-ohjelmiensa ja ammattimuusikkojen kanssa. Koronatilanteen takia emme järjestä yleisötapahtumaa vaan streamaamme tapahtuman Youtube tilimme kautta.

Konsertissa kuuluvat saamenkieliset laulut sekä joiut sekä livđet perinteisessä muodossa ja myös soittimien kera. Sámi musihkkaakademiija festivála tarjoaa kokopäiväisen elämyksen livestreamissä.

Anna Lumikivi
Laura Tapiola
Heli Aikio
Anna Morottaja
Heli Huovinen
Yungmiqu

Sámi musihkkaakademiija band:
Sami Kurppa, keyboard
Janne Lappalainen, kitara
Sara Puljula, perkussion, kontrabasso
Veli-Pekka Puttonen, bassokitara
Anna Näkkäläjärvi-Länsman, klarinetti
Annukka Hirvasvuopio-Laiti, taustalaulu

 

Ohjelma:

15:30 Yungmiqu

Saamenkielistä räppiä uudella otteella tarjoaa Utsjoelta kotoisin oleva räppäri Yungmiqu eli Mihkku Laiti Laiti on joikannut ja laulanut pikkupojasta asti ja soittaa klarinettia ja rumpuja. Sámi Musihkkaakademiijassa hän on opiskellut vuosina 2018-2020. Laiti oli halunnut tehdä musiikkia jo pitkään ja Sámi musihkkaakademiijan muut opiskelijat tukivat ja innostivat häntä siihen. Mihkku Laiti julkaisikin ensimmäisen kappaleensa ”Lihkkus It Dovdda Mu” elokuussa 2019.

16:00 Anna Lumikivi: Nuʹtt kookkas ko čuâǥǥas peštt / Niin kauas kuin tietä riittää

Niin kauas kuin tietä riittää -konsertti on läpileikkaus Anna Lumikiven elämästä. Sen teemana on rakkaus, perhe, perinne, rauha ja tasa-arvo. Teemat kuvastavat niitä asioita, jotka Annalle ovat tärkeitä, ja jotka kulkevat elämässä mukana niin kauas kuin tietä riittää.

Konsertissa kuullaan Annan itse säveltämiä ja sanoittamia kappaleita, joista osa on jo aikaisemmin julkaistu, ja osa on aivan uusia ja saavat ensiesityksensä nyt Utsjoella. Kyseessä on ensimmäinen konsertti, jossa Anna Lumikivi pääsee esittämään omaa myös popimpaa tuotantoaan. Uutta koltansaamenkielistä musiikkia ilmestyy hyvin harvoin, joten kyseessä on merkittävä kulttuuritapahtuma. Ohjelmistossa kuullaan monenlaista musiikkia powerballadeista aina blues- ja argentiinalainen tangovaikutteisiin. Kaikkia kappaleita kuitenkin yhdistää rauhaisa sopusointu sekä suureelliset tunteet, jotka Annan musiikissa kulkevat käsi kädessä ilman ristiriitaa. Kaikki kappaleet ovat koltansaamenkielisiä.

17:00 Laura Tapiola: Máttuid árdna / Esivanhempien aarre

Laura Tapiolan konsertissa kuullaan joikuja kaukaa menneisyydestä, läheltä nykyisyydestä ja niiden väliltä. Laura Tapiola on utsjokelainen muusikko, joka on perehtynyt Utsjoen alueen joikuihin erityisesti Sámi musihkkaaakdemiijan opintojensa aikana. Tapiolan vahvuutensa on vanhojen joikujen tuominen tähän päivään omilla tulkinnoillaan. Máttuid árdna -konsertissa kuullaan joikuja sekä perinteisessä säestyksettömässä, vapaassa muodossa, mutta myös sovitettuna yhteen instrumenttien kanssa.

18:00 Heli Aikio: Heli seilâ / Helin sinetti

Inarilaisen lyyrikko ja lauluntekijä Heli Aikion musiikillinen polku on kulkenut parinkymmenen vuoden aikana mm. Aune Kuuvan laulujen ja inarinsaamenkielisten virsien esittämisen kautta kohti itse tehtyä musiikkia. Viimeiset kaksi vuotta Aikio on opiskellut saamelaista perinne- ja nykymusiikkia Sámi Musihkka Akademiijassa Utsjoella. Opintoihin kuuluneiden suku- ja arkistotutkimusten myötä hän tuo konserttilavalle niin sukunsa perinteiset livđet kuin itsensä tekemät livdet ja laulut. Konsertissa kuullaan mm. Palton ja Sarren suvun livđejä ja myös osa Aikion itsensä tekemistä kappaleista on omistettu sukujen jäsenille. Yhteisenä tekijänä illan musiikille on rakkaus – niin sukuun, sen paikkoihin kuin myös romanttinen rakkaus toiseen ihmiseen.

19:00 Anna Morottaja: Jieš tot poođij nááimán / Ite se tuli kihlaamaan

Anna Morottaja livđaa arkistojen kätköistä ilmoille ennen kuulumattomia livđejä. Jieš tot poođij nááimán -konsertissa saamme kurkistaa inarinsaamelaisiin rakkaustarinoihin, joita sata vuotta vanhoihin livđehin on ripoteltu. Konsertissa Anna Morottaja maalaa äänellään sekä tutun perinteisesti accappella että ensimmäistä kertaa bändin solistina.

20:00 Heli Huovinen: Love / Kymmenen

Heli Huovisen Love-konsertti koostuu kappaleista jotka hän on säveltänyt ja sanoittanut lukuvuoden 2019-2020 aikana opiskellessaan Sámi musihkkaakademiijassa. Huovisen musiikki on raikasta ja menevää pop-musiikkia inarinsaameksi. Kappaleet ovat ajankuva saamelaisesta elämästä vuonna 2020. Sanoituksissa käsitellään niin ilmastonmuutosta, kuin ihmissuhteitakin, ja kaikkea siltä väliltä. Ihminen voi matkustaa, vaikka maailman ääriin, mutta menneisyys seuraa aina mukana. Kulttuuri ja kieli voi muuttua, mutta alkuperäänsä ihminen ei voi vaihtaa. Kappaleissa kerrotaan kipeistäkin aiheista, mutta yhtä lailla niissä on kuultavissa pidättelemätöntä nuoruuden iloa ja uskallusta.

Puolet konsertin kappaleista on sovitettu Sámi musihkkaakademiijan yhtyeelle. Puolet konsertista taas edustaa elektronisempaa linjaa, kun grönlantilainen tuottaja ja DJ Uyarakq hyppää puikkoihin. Tanssija Janita Rantanen ja mediataiteilija Kevin Francett tuovat oman visuaalisen ilmaisunsa mukaan tähän osaan konserttia.


Lue myös