Mihkku Laiti, opiskelijana 2018-2020

Opiskeluaika oli Saamelaisessa musiikkiakatemiassa oli loistava. Vahvimmin jäi mieleen opiskelukaverit keiden kanssa sai viettää koko vuoden. Bändiharjoitukset tekivät suuren vaikutuksen myös. Aiemmin olin soitellut kaverini kanssa sekä laulanut ja soittanut klarinettia, mutta muuten bändihommista ei kokemusta. Lukuvuoden loputtua kokemusta yhdessä soittamisestä oli kertynyt jo roimasti. En olisi kuuna päivänä uskonut esittäväni yhtäkään räppikappaletta, mutta sain rohkeuden testata sitä, ja hyvin se meni!

Kiinnostus joikuun lisääntynyt

Joiku on osa saamelaista kulttuuria ja näin sen ylläpitäminen on tärkeää. Sillä on pitkä historia, jonka ei tarvitse katketa. Vaikka en ole itse pitänyt perinteisestä joiusta erityisemmin, kiinnostus sitä kohtaan on nyt noussut. Vuosi sitten suhtautumiseni joikuun oli paljon etäisempi mitä nyt: opintojen myötä olen oppinut ymmärtämään musiikkiperinteen tärkeyttä. Haluan nyt myös omalta osaltani ylläpitää joikua.

Oma joikuperinne

Kun ryhdyin tutkimaan oman sukuni musiikkiperinnettä, aluksi ei meinannut löytyä ei joikuperinnettä eikä joikaajia. Yllätys kuitenkin odotti löytymistään, kun selvisi mummon isän olleen joikaaja. Kukaan suvusta vaan ei ollut tätä tiennyt. Olen opetellut tekemään tietokoneella musiikkia ja minua kiinnostaa yhdistää joikua konemusiikkiin. En vielä tiedä millaista se olisi, mutta aion kehitellä tätä ideaa.

Musiikkiteknologia vetää

Heti kesän alettua olen tehnyt useita taustoja kappaleisiin. Olen tehnyt toisten tekijöiden kanssa yhteystyösopimukset eli käytännössä katsoen olen myynyt biisejä. Kun suoritan toisen vuoden ja lukion loppuun minua kiinnostaa lähteä opiskelemaan ammattikorkeakouluun musiikkiteknologiaa opiskelemaan tai muuta musiikkialaa.


Saamen musiikkiakatemian opiskelijatarinoita