Laura Tapiola, opiskelijana 2016-2017 ja 2019-2020

Ensimmäisen opiskeluvuoteni kohokohta oli keikkamatka Pariisin. Matkaan lähdettiin musiikkiakatemian porukalla. Samoissa juhlissa esiintyivät muun muassa yläastelainen teatteriporukka, käsityötaiteilijoita ja muun muassa kirjallisuuden alan tekijöitä. Tapahtuma liittyi Suomi 100- juhlavuoteen. En olisi koskaan arvannut tekeväni tällaista reissua Pariisiin! Kokemus oli vaikuttava ja oli hienoa olla reissussa pohjoisen porukan kanssa. Ylipäätään ensimmäinen vuosi musiikkiakatemiassa oli hienoa aikaa ja sen pohjalta lähdinkin opiskelemaan toiseksi vuodeksi.

Sukujen joiut tärkeitä

Sukujen joikujen löytäminen on ollut tärkeää. Joikuja löytyi sukulaisia haastattelemalla ja muita asiasta tietäviä jututtamalla. Suvun joikujen lisäksi löytyi myös muita kaukaisten sukulaisten joikuja. Osa niistä tuntui niin etäisiltä, etten ottanut niitä omakseni. Niiden opettelu oli silti hauskaa. Olen sittemmin esittänyt löytämiäni joikuja ja käyttänyt niitä myös toisen vuoden opinnoissani akatemiassa. Joiku ja perinteiset musiikkilajit ovat saamen kansaa yhdistävä voima: meidän juttu.

Opeista suurta hyötyä

Täällä Utsjoella on hieno koulu ja on ilo päästä hyödyntämään sitä. Akatemian opeista on suurta hyötyä työelämässä. Olen töissä lasten kanssa ja olen saanut sitä kautta vietyä joikua lapsille. Ei ole enää itsestäänselvyys, että päiväkodissa harjoitellaan joikuja. Tällä on suuri vaikutus ja akatemiassa huomaa, kuinka joiku on elpynyt. En suunnittele musiikkiuraani johonkin kauemmas: olen tässä nyt ja työskentelen päivä kerrallaan. Tulevaisuudesta en tiedä, mutta opettamalla työssäni joikua vien sitä eteenpäin. Musiikkikasvatus on lähellä sydäntäni.

Tunnistaa voimavarat ja mahdollisuudet

Opinnot musiikkiakatemiassa avasivat uusia ovia myös omien voimavarojen ja mahdollisuuksien tunnistamiseen. Äänenkäyttö ja sen mahdollisuudet ja monipuolisuus avasi silmiä. Lisäksi sen suomat haasteet yllätti: millaisia haasteita äänenkäyttöön liittyykään!

 


Lue myös