Inger-Anni Valkeapää

Musiikkiakatemiassa parasta on hyvä ryhmähenki. Meitä on hyvä porukka ja opiskelu yhdessä on hauskaa. Tällä hetkellä opiskelen sekä lukiossa Enontekijöllä että musiikkiakatemiassa, minkä vuoksi musiikinopinnot on räätälöity minulle sopiviksi.

Hommaa opinnoissa riittää. Olen ollut parina intensiivisenä jaksona musiikkiakatemiassa ja esiinnyin juuri Etnosápmi-konsertissa opiskelukavereitteni kanssa. Siellä esitin iso-iso-mummoni Elle Hottin joiun. Olin harjoitellut sen jo aiemmin Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin kanssa ja olen nyt ollut reilu puolitoista vuotta hänen opetuksessaan. Minulla on siskoni ja kaverini kanssa Oarjannieiddat-joikuryhmä ja Annan kanssa olemme opetelleet ja harjoitelleet sukumme vanhoja joikuja.

Saamelaismusiikkia kuuluu vähän

Nykypäivänä perinteisiä saamelaisia musiikkilajeja ei oikein kuule missään. Musiikkiakatemiassa niitä kuulee ja niihin pääsee myös perehtymään ja oppimaan niitä. Vielä en ole ollut oman suvun perinnemusiikin tutkimisen kurssilla, mutta saatan osallistua sille myöhemmin. Musiikkiakatemiassa opiskelu on jo kuitenkin omalla tavallaan tuonut uusia ajatuksia musiikin suhteen. Olen innostunut taas laulamaan ja nautin esiintymisestä. Toivottavasti tulevaisuudessakin pääsen laulamaan ja esiintymään. Saatan hyvin hakea musiikkiakatemiaan opiskelemaan toista vuotta jossain vaiheessa, mutta vielä en osaa sanoa varmasti. Lukio-opinnot ovat tällä hetkellä kuitenkin tärkeysjärjestyksessä korkealla ja keskityn niihin musiikkiakatemiaopintojeni lisäksi.

Uutta intoa

Tulevaisuus on siis auki. Olen kuitenkin jo löytänyt uutta intoa esimerkiksi juuri laulamiseen opintojen kautta. On hyvin mahdollista, että opinnot ovat hyödyksi tulevaisuudessakin ja musiikki ja sen opiskelu jatkuu tästä vielä eteenpäin.


Lue myös