Erke Eriksen, opiskelijana 2016-2017

Saamelaisen musiikkiakatemian opintojeni huippuhetkiä oli soittaminen livenä ihmisten edessä. Pidin siitä ja soittamisesta ylipäätään paljon. Juuri Utsjoella innostuin myös musiikin teoriasta ja musiikkiteknologiasta.

Saamen musiikkiakatemian opiskelija soittaa kitaraa

Suvun joiut inspiroivat edelleen

Jo ennen oman sukuni musiikkitaustaan tutustumista olin täysin musiikin pauloissa. Oli kuitenkin kiinnostavaa lähteä tutkimaan sukuni musiikkiperinnettä. Lähdin liikkeelle nollasta, sillä en tuntenut suvustani ketään, joka olisi ollut musiikin perinteisiin kytköksissä. Opettajamme Marko Jouste oli suuri apu ja hänellä oli käsissään nauhoituksia, jotka tukivat etsintöjä. Sain lopulta selville, että isomummin äiti ja veljet olivat joikanneet. Tämä tieto ilahdutti minua ja se inspiroi edelleen.

 

Merkityksellinen perinnemusiikki

Perinteiset musiikkilajit ovat merkityksellisiä aivan kuten kielikin. Ne ovat olennainen osa identiteettiä ja saamelaisuutta. Jos joikaaminen katoaisi, se veisi mukanaan suuren osan koko saamelaisuutta. Puhuttaessa siitä, mitä tarkoittaa olla saamelainen, perinteisten musiikkilajien merkitystä ei voi ohittaa. Kaikkienhan ei tarvitse joikata tai sitä kuunnella, mutta perinnettä saisi toki kuulua enemmänkin.

 

Teoria auttoi musiikkilukioon

Musiikin teorian oppiminen oli merkittävä asia opinnoissani. Teorian osaaminen auttoi roimasti pääsykokeissa musiikkilukioon, missä nyt opiskelen paraikaa. Yhdessä musiikkiakatemian muiden opiskelijoiden kanssa oleminen, soittaminen ja musiikintekeminen pysyy mielessä. On hienoa olla ihmisten parissa, ketkä ovat yhtälailla kiinnostuneita ja innoissaan musiiikista. Kaikki mitä opin ja soittaminen kokonaisuudessaan oli hyvää kokemusta ja opettavaista.

 

Sähköbasso taas tutuksi

Opintojen aikana tartuin jälleen sähköbassoon. Päädyin basson varteen melkoisen usein ja enkä olisi arvannutkaan, kuinka hauskaa sitä olikaan soittaa. Olin aiemminkin soittanut sähköbassoa, mutta nyt sen hauskuus yllättti täysin. Soitin musiikkiakatemiassa myös rumpuja, joiden soittamisesta yhtälailla löytyi aivan uutta ytyä.


Saamen musiikkiakatemian opiskelijatarinoita