Aimo Aikio, opiskelijana 2018-2020

Ensimmäiseen opintovuoteen Saamelaisessa musiikkiakatemiassa sisältyi paljon hienoja hetkiä. Yksi parhaista oli joikukonferenssi Tromssassa, missä tutustuin uusiin ihmisiin ja opin paljon uutta joiusta. Kaiken kukkuraksi Tromssa on kaunis kaupunki. Toinen suuri juttu opinnoissa oli keikat. Etenkin loppua kohti yhdessä soittaminen tuntui hetki hetkeltä paremmalta. Mieleenpainuvaa kuluneessa vuodessa oli myös toinen toistaan hienommat vierailevat opettajat.

Mummoni – leu’ddaaja

Perinteiden kautta tiedämme mistä olemme kulttuurisesti tulleet. Perinteiseen musiikkiin perehtymällä olen oppinut paljon sellaista, josta en ennen tiennyt mitään. Kun oppii omasta kulttuurista niin oppii omasta historiastaan. Yritin etsiä joikuja ja livđeja sekä lopulta leu’ddeja. Yllätyin, kun juuri leu’ddeja löytyikin vaikka millä mitalla! Tämä herätti heti kiinnostuksen leu’ddeja kohtaan, mutta yhtälailla livđet ja joiut kiinnostavat edelleen. Leu’dd kyllä heti muuttui tämän seurauksena läheiseksi. Selvisi muun muassa se, että mummoni oli leu’ddaaja.

Perinnebiisit ja mandoliini

Paraikaa sävellän perinteiseen musiikkiin perustuvaa teosta. Perinteiset biisit muuttavat tässä muotoaan. Syksyllä jatkan solistilinjalle ja jatkan muun muassa mandoliinin opettelua. Paljon on vielä tekemistä, mutta se soi kyllä jo.


Saamen musiikkiakatemian opiskelijatarinoita