Sami Kurppa - päätösfestivaalin kapellimestari esittäytyy

Sámi musihkkaakademiija festivála päättää saamelaismusiikin opiskelijoiden opinnot 29.8.2020 Utsjoella. Saamelaisen musiikkiakatemian päätösfestivaalissa tahtipuikkoa pitelee käsissään monipuolinen musiikin ammattilainen Sami Kurppa.

Yhteistyöstä lisäpontta vastavalmistuville

Aurinko laskee jo Utsjoella enteillen koulutuksen lähenevän päätöstään Saamelaisessa musiikkiakatemiassa. Elokuussa juhlistetaan valmistuvia opiskelijoita Sámi musihkkaakademiija festiválilla. Päivän päätähdet ovat Sámi musihkkaakademiijan opiskelijat, jotka festivaalin konserteissa esiintyvät omilla soolo-ohjelmillaan ammattimuusikoiden kanssa. Erityisvieraat festiválille saapuvat Keski-Pohjanmaan konservatoriosta. Kansanmusiikin lehtori Pasi Porvari Keski-Pohjanmaan konservatoriolta on mielissään koulunsa ja musiikkiakatemian yhteistyöstä.  ”Ajatuksemme opintojen tavoitteista menivät alusta asti yksiin."

Sámi musihkkaakademiija festivaali

Ensimmäinen Sámi musihkkaakademiija festivaali järjestetään 29.8. Utsjoella. Tapahtuma myös striimataan Sámi musihkkaakademiijan youtube sivulla. Festivaalin pääartistit ovat Saamelaisen musiikkiakatemian oppilaat, jotka astuvat lavalle omien soolo-ohjelmien ja ammattimuusikkojen kanssa.

Uutta saamenkielistä musiikkia

Saamelaisen musiikkiakatemian opiskelijat Aimo Aikio, Heli Aikio ja Anna Lumikivi julkaisevat uusia kappaleita, jotka he ovat tämän lukuvuoden aikana tehneet. Kappaleet on tehty saamelaismusiikin opintoihin kuuluvana valinnaisena projektina, jonka he ovat toteuttaneet lukuvuoden aikana. Projektissa opiskelijat ovat säveltäneet, sanoittaneet ja yhdessä muusikoiden kanssa tehneet sovitukset kappaleille. Tuloksena on kaksi inarinsaamenkielistä ja yksi koltansaamenkielinen kappale. Kappaleet alkavat soimaan YLE Sápmin radio-ohjelmissa ennen pääsiäistä ja myöhemmin keväällä kappaleet julkaistaan netissä.