Uutta saamenkielistä musiikkia

Saamelaisen musiikkiakatemian opiskelijat Aimo Aikio, Heli Aikio ja Anna Lumikivi julkaisevat uusia kappaleita, jotka he ovat tämän lukuvuoden aikana tehneet. Kappaleet on tehty saamelaismusiikin opintoihin kuuluvana valinnaisena projektina, jonka he ovat toteuttaneet lukuvuoden aikana. Projektissa opiskelijat ovat säveltäneet, sanoittaneet ja yhdessä muusikoiden kanssa tehneet sovitukset kappaleille. Tuloksena on kaksi inarinsaamenkielistä ja yksi koltansaamenkielinen kappale. Kappaleet alkavat soimaan YLE Sápmin radio-ohjelmissa ennen pääsiäistä ja myöhemmin keväällä kappaleet julkaistaan netissä.

Heli Aikio: Kyevti puuljâr

Inarilainen lyyrikko ja lauluntekijä Heli Aikio on laulanut ja esiintynyt lapsesta lähtien. Parinkymmnenen vuoden ajan hän on tullut tunnetuksi mm. Aune Kuuvan lastenlaulujen esittäjänä ja hän on myös julkaissut EP:n verran inarinsaamenkielisiä lauluja. Lukuvuodet 2018-2020 Aikio on tehnyt saamelaismusiikin opintoja Saamelaisessa musiikkiakatemiassa Utsjoella.

Rakkauslaulu Kyevti puuljâr (suom. Kahden kupla) kertoo etäsuhteesta ja siihen liittyvästä kaipuusta. Laulun on säveltänyt ja sanoittanut Heli Aikio. Sovittamisesta on vastannut Heli Aikion lisäksi soitinten osalta Katri Kittilä, Kevin Francett ja Veli-Pekka Puttonen. Kappale on äänitetty Sajoksen studiossa Inarissa ja sen on miksannut ja masteroinut Janne Lappalainen. Kappaleen muusikot ovat Heli Aikio (laulu), Satu Aikio (taustalaulu), Katti Kittilä (koskettimet), Kevin Francett (rummut) ja Veli-Pekka Puttonen (basso).

Aimo Aikio: Jieŋâ vuálá

Aimo Aikio on Saamelaisen musiikkiakatemian toisen vuoden opiskelija ja hän on erityisesti kiinnostunut oppimaan omien sukujensa musiikkiperinteistä. Aikioööa sekä inarinsaamelaisia että koltansaamelaisia sukujuuria. Aimo Aikio on soittanut kitaraa pienestä pitäen ja on myös säveltänyt jo pidemmän ajan. Muusikon työn lisäksi hän opiskelee Giellagas instituutissa inarinsaamen kieltä.

Aimo Aikion uusi kappale Jieŋâ vuálá  (suom. Jään alle) kertoo asuntolakokemuksista pienen lapsen perspektiivistä. Laulussa kerrotaan ikävästä, kun lapsi joutuu asumaan vieraassa ympäristössä ja ikävöi omaa kotiaan ja vanhempiaan. Kertosäkeessä ”pitää lähteä, pitää pärjätä” viitataan Minna Rasmuksen pro gradu työhön ”Pakko lähteä, pakko pärjätä”. Kappaleessa ovat mukana Aimo Aikion (laulu ja kitara) lisäksi Niki Rasmus (elektroniset taustat, sovitus, äänitys, miksaus ja masterointi) ja Eeva-Maija Vehviläinen (jouhikko).

Saamelaisen musiikkiakatemian opiskelija

Anna Lumikivi: Õõmâs

Anna Lumikivi on kolttasaamelainen laulaja-lauluntekijä, joka säveltää ja sanoittaa kolttasaamelaista pop-musiikkia. Suõmmkar-yhtyeessä Anna Lumikivi toimii laulajana ja leuʹddaajana, ja säveltää ja sanoittaa myös uusia etnompia kappaleita yhtyeelle. Anna on lisäksi perehtynyt kolttasaamelaiseen leuʹdd-perinteeseen ja on tekemässä maailman ensimmäistä koltansaamenkielistä lastenlaulukirjaa.

Õõmâs (suom. Ihme) on Annan sävellys ja sanoitus, joka kertoo omakohtaisesti vanhempien tunteista uuden elämän syntymisen edellä. Anna on kirjoittanut kappaleen esikoiselleen tsemppibiisiksi. Sen vahva viesti on, että yhdessä olemme vahvempia ja selviämme mistä vain. Kappaleen sovituksesta Anna Lumikiven kanssa vastaavat kappaleessa mukana olevat muusikot: Katri Kittilä – piano, Veli-Pekka Puttonen – kitara ja basso, Aimo Aikio – rummut, Pessi Jouste -viulu ja Hannes Jämsä – sello. Kappaleen on äänittänyt, miksannut ja masteroinut Janne Lappalainen, ja jousiosuudet on äänittänyt Aino Kallio.

 

Lisätietoja:

Anna Näkkäläjärvi-Länsman,

Sámi musihkkaakademiija johtava opettaja, tel 0504093988

 

Aimo Aikio, tel 0458510900

Heli Aikio, tel 0407160278

Anna Lumikivi, tel 0408249328