Sámi musihkkaakademiijan yhtyeen keikkakausi alkoi

Sámi Musihkkaakademiijan solistilinjalla opiskelevan Heli Huovisen ääni kuului kulttuurikeskus Sajoksessa järjestetyssä kielikonferenssissa monipuolisesti. Inarinsaamenkielisen musiikin, teatterin sekä muun muassa lyhytelokuvien monitaituri piti konferenssissa puheenvuoron koskien kielen elpymistä. Illan huipentumassa eli musiikkiohjelmassa Huovinen otti lavan haltuun toisella tavalla, kun musiikkiakatemian uusi kokoonpano esiintyi  ensikertaa. Yhtenä solisteista loisti Huovinen. Ympäri Saamenmaata kokoontuneelle kieliväelle tarjoiltiin ohjelma, jossa raikasi niin Jaakko Gauriloffin ikivihreät iskelmät kuin perinteinen livđe.

Sámi_musihkkaakademiija_yhtye

Kysytty yhtye

Kysyntää yhtyeelle on jo roimasti. Yhtyeessä soittavat Saamelaisen musiikkiakatemian kahden linjan opiskelijoita. Kokoonpanossa soittavat Heli Huovisen lisäksi Mihkku Laiti, Anna Morottaja, Heli Aikio sekä Laura Tapiola. Sámi Musihkkaakademiijan yhtye on tarkemmin ottaen valinnaisen kurssin lisäkurssi solisteille. He työskentelevät omien opiskeluihin liittyvien projektiensa parissa samalla keskittyen yhtyeeseen.  Yhteinen treeniaikataulu on toiminnan perusta. “Treenaamme kerran viikossa. Bänditreenipäivänä soitamme yhdessä koko päivä ja harjoittelemme biisejä”, kertoo Huovinen keikan jälkeen Sajoksessa. “Minulla on laulu-ja pianotunnit Utsjoella bänditreenipäivän jälkeen, joten pientä yhteensovittamista nämä projektit vaativat”, Huovinen taustoittaa.

Teemana kielet

Yhtyeen yksi solisteista, Anna Morottaja, puuhastelee keikkapaikan takahuoneessa nuotteja keräillen. “Aloitimme soittaa yhdessä tänä syksynä. Silloin oli jo tämä ensimmäinen keikka tiedossa, ja sen pohjalta lähdimme suunnittelemaan konsertin ohjelmaa”, huikkaa soittimia yhteen kokoava Morottaja. “Kielet valikoituivat teemaksi. Ryhdyimme miettimään, ketkä ovat vähemmistökielten artisteja ja mitkä biisit heiltä voisi sopia ohjelmaamme.“

Jouna Raudasoja, Mihkku Laiti, VeePee Puttonen, Anna Morottaja, Laura Tapiola, Heli Huovinen, Heli Aikio

Monikielinen konsertti

Sámi Musihkkaakademiijan ensiesityksessä kuultiinkin useita kieliä: pohjoissaamea, inarinsaamea, koltansaamea sekä uumajansaamea. Taustatyönä kuunneltiin alkuperäisten kappaleiden ääntämystä huolellisesti. “Kielestä toiseen oli luontevaa liikkua. Olen aiemmin laulanut pohjoissaameksi ja tietenkin inarinsaameksi, ja koska koltansaame on näiden lähimaastossa, kielen vaihtaminen toiseen oli suhteellisen helppoa”, kuvailee Huovinen eri kielillä laulamista. Kielten lisäksi vaihdeltiin lennosta myös musiikkityylejä. Iskelmä, perinnemusiikki sekä rock siivitti konferenssipäivän huipentumaansa. Yleisö lämpeni esitykselle täysin: Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio kiitteli musiikista jo keikan aikana ja Tanja-klassikkokappaleen rytmi tempaisi mukaansa tanssilattialle useammankin konferenssivieraan.

”Inarinsaamenkielistä musiikkia täytyy tehdä itse!”

Syksyn kuluessa Huovinen on aloittanut työstämään omia kappaleita. Keväällä on tiedossa soolokonsertti, jossa tuotantoa päästään kuulemaan. “Inarinsaamenkielistä musiikkia on tosi vähän. Sitä täytyy siis tehdä itse!” naurahtaa Huovinen. Yhtyeen jäsenillä on siis monta rautaa tulessa, mutta erityinen valokeila kohdistuu juuri yhtyeeseen. Tällä hetkellä kokoonpano on Utsjoen musiikkiakatemian ainoa keikkaileva yhtye. Edustuskeikkoja on jo tiedossa monenlaisia ja kysyntää on riittänyt heti yhtyeen perustamisen alkumetreistä asti. Seuraava keikka on Kautokeinossa Saamelaisen korkeakoulun 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Huovinen suhtautuu uteliaasti syksyyn ja yhtyeen tuleviin konsertteihin. “Saa nähdä, miten sana leviää ja keikkoja tulee. Kaikenlaisille keikoille meitä on ehditty jo pyytää.”

Innostunut vastaanotto

Innostuneen vastaanoton turvin onkin hyvä tarttua uusiin haasteisiin. Ensiesiintyminen lämminhenkisessä kielikonferenssissa, Huovisen kotikentällä, oli yhtyeelle mieluinen.  “Musiikki on paras osa konferenssien ohjelmaa. Toivon, että ihmiset viihtyivät ja nauttivat. He pääsivät kuulemaan eri kieliä, vanhoja klassikoita ja uudempia kappaleita. Arvelen, että sitä oli hauska kuunnella!”


Lue myös