Saamelaismusiikista tietoa kolmella kielellä

Sámi musihkkaakademiija – Saamelainen musiikkiakatemia nettisivut toimivat nyt kolmella kielellä. -On selvää, että sivut tulee olla saameksi ja suomeksi, mutta haluamme jakaa tietoa myös maailmanlaajuisesti, kertovat hankepäällikkö Kati Eriksen ja johtava opettaja Anna Näkkäläjärvi-Länsman. -Hankkeen tarkoituksena on kehittää saamelaismusiikkia toimeentulona. Erityisesti ulkomaalaiset matkailijat haluavat lisääntyvässä määrin laadukkaita ja aitoja kokemuksia ja mikä sen aidompaa, kuin saamelaismusiikin perinteinen ja moderni muoto, Eriksen jatkaa.

Lähtökohtana uusille nettisivuille on ollut selkeys, helppokäyttöisyys ja visuaalisuus. Sivusto on jaettu kuuteen osaan. Etusivuille tehdään aina kulloinkin nostoja ja ajassa osiossa kerrotaan ajankohtaisista asioista. Saamelaismusiikki osiossa löydät perustietoa saamelaisesta perinteisestä ja modernista musiikista sekä Saamelaisen musiikkiakatemian konserteista ja projekteista. Koulutus osiossa kerromme minkälaista koulutusta tarjoamme ja opiskelijatarinoissa pääset tutustumaan opiskelijoidemme ajatuksiin koulutuksesta.

-Saamelaisen musiikkiakatemian logossa keltainen rengas kuvastaa saamelaiskulttuuriin kuulunutta messinkirengasta, jonka läpi katsoessa suojauduttiin pahoilta hengiltä. Muoto kuvaa myös saamelaisen perinteisen musiikin olemusta, musiikilla ei ole selvää alkua, eikä loppua, kertoo Anna Näkkäläjärvi-Länsman, joka toimii musiikkiakatemiassa myös taiteellisena johtajana.

Sivuston toteutuksesta on vastannut Höyry ja ulkoasu on Höyryn ja Karoliina Juholan yhteistyötä. Sivustoilla näet erityisesti Juha Kauppisen ottamia kuvia. Juholan suunnitteleman logon keltainen sekä ulkoasua leimaava kuviomalli piristävät sivujen ilmettä. -Halusimme, että sivusto on meidän näköisemme, olemme mielestämme siinä onnistuneet, hankepäällikkö Eriksen lopettaa.

Saamelainen musiikkiakatemia (Sámi musihkkaakademiija) -hankkeessa kehitetään ja luodaan koulutusverkosto, jonka tarkoituksena on kehittää ja vahvistaa saamelaista musiikkia toimeentulona. Verkoston toimijoita ovat Saamelaisalueen koulutuskeskus (Suomi), Saamelainen korkeakoulu (Norja) ja Utsjoen kunta (Suomi). Hanketta rahoittavat Interreg Pohjoinen Sápmi, Lapin liitto, Saamelainen korkeakoulu, Pohjoiskalotinneuvosto ja Utsjoen kunta.

Yhteistyökumppanit kuvina