Kuulumisten vaihto laulujen kautta - Saamen kielten viikko Utsjoelta Karasjoelle

Saamen kielten viikko toi säpinää Utsjoelle ja kuhinan keskiössä paikalla oli Saamelainen musiikkiakatemia. Suomen puolen kuulumiset vietiin Karasjoelle musiikin muodossa, kun akatemiassa opettava Anna Näkkäläjärvi-Länsman kutsuttiin esiintymään kieliviikon päättäneeseen juhlaan.

Näyttävästi juhlittu kieliviikko

Karasjoella oli juhlittu kieliviikkoa näyttävästi heti maanantaista lähtien. Torstaina 24.10 järjestetyssä musiikkitapahtumassa juhlallisuudet huipentuivat kolmen valtion alueelta kutsuttujen artistien esityksiin: kutsuttuina oli Venäjän saamelaisia, paikallisia taiteilijoita Karasjoen seudulta sekä Anna Näkkäläjärvi-Länsman. Suureen konserttipaikkaan olisi mahtunut helposti koko Näkkäläjärvi-Länsman Ensemble esiintymään, mutta tiukka aikataulu rajoitti. “Esiinnyimme Janne Lappalaisen (kitara) kanssa duona. Esitys meni hienosti, vaikka kivaa on soittaa koko Ensemblen porukallakin. Duo-ohjelmistoa on kyllä sen verran, että onnistuu tämä myös näin!” kertoo Näkkäläjärvi-Länsman tilaisuuden tunnelmasta keikan jälkeisenä päivänä kotoaan Nuorgamista. Vaikka tilaisuus järjestettiin suuressa urheiluhallissa, ei ilmapiirissä ollut kolkkoudesta tietoakaan. Kieliviikon myötä kielivalinnatkin keikalla yksinkertaistuivat: ja syystä. “Tilaisuus sujui mukavasti ja saimme lämpimiä hurrauksia aina biisien välissä. Lisäksi oli ihanaa oli vain saameksi spiikata! Toisille saamelaisille kiva ja helppoa kertoa laulujen tarinoista ja taustoista. Laulujen kautta kerrotaan Suomen puolen kuulumisia samalla” Näkkäläjärvi-Länsman valoittaa.

Norjan kuningas vieraana Karasjoella

Kuulumisiaan osaltaan toi myös illan arvovieras eli Norjan kuningas Harald V. Saamen kielten viikon kunniaksi Norjan saamelaiskäräjät myönsi nyt ensimmäistä kertaa kielipalkinnon, jonka kuningas tuli jakamaan. Palkinnon myöntäminen oli vain pieni osa rikasta ohjelmaa: Karasjoella kieliviikon viettoon kuului muun muassa paikallisten lasten esityksiä, musiikkia, puheita sekä käsityömarkkinat ja työpajoja. “Mahtava yhteenpuhaltamisen henki huokui juhlasta”, Näkkäläjärvi-Länsman kertoo. “Oli hienoa olla esiintymässä ja juhlistamassa kieliviikkoa. Järjestäjät olivat katsoneet asiaa laajasta perspektiivistä ja kutsuneet meidät naapurikunnasta.” Esiintyjiä oli kutsuttu kaukaa, eikä välimatkat hirvittäneet esimerkiksi Luujärveltä kotoisin olevaa Jelle- kuoroa, joka esiintyi iltaohjelmassa.

Ohjelmaa myös Utsjoella

Kiirettä ja monipuolista ohjelmaa riitti kieliviikon aikana myös Utsjoella. Musiikkiakatemia oli ollut järjestämässä kieliviikon ohjelmaa yhdessä koulun ja saamelaisen lastenkulttuurikeskus Mánnun kanssa. Utsjoen koululaisille oli tarjolla paljon musiikkiohjelmaa ja muun muassa musiikkityöpajat, Matias Niemelän joikuopetus ja Ailu Vallen vetämä raptyöpaja herättivät kiinnostusta. Samaan aikaan myös yhteistyö paikallisen lukion kanssa laitettiin alulle.

EtnoSápmi konsertti

Kieliviikon juhlien vaimennettua Saamelaisessa musiikkiakatemiassa tahti vain kiihtyy. Seuraavaa suurta tapahtumaa eli Etnosápmi-konserttia valmistellaan jo toden teolla. Sámi allaskuvlan keikka Kautokeinossa lähenee myös kovaa vauhtia. Näkkäläjärvi-Länsmanin oppilailla ei hommat lopu. “Solistilinja kokoontuu nyt kerran kuussa, mutta etätyötä, kuten treenaamista ja keikoille valmistautumista on paljon. Oppilaat suunnittelevat itse ohjelmansa kevään soolokeikoille sekä tuottavat ja markkinoivat konsertin itse. Kulttuuriyrittäjyyttä ja niitä taitoja tarvitaan aina tällä alalla.”

Saamen kielten viikkoa vietettiin 21.-27.10.2019. Saamelaiskäräjät olivat vahvasti tukemassa kieliviikon toimintaa ja kannustamassa eri tahoja lähtemään juhlaan mukaan rohkeasti. Saamen kielet ovat värikkäästi esillä juhlaviikon jälkeenkin. Vuosi 2019 on kansainvälinen alkuperäiskansojen kielten teemavuosi ja sitä tukee yhteistyössä Suomen, Norjan ja Ruotsin saamelaiskäräjät.


Lue myös