Festivaali siirretään elokuulle – Sámi musihkkaakademiijassa harjoitellaan konsertteihin

-On tietenkin selvää, että tässä tilanteessa emme voi järjää festivaalia keväällä., kertovat hankepäällikkö Kati Eriksen ja johtava opettaja Anna Näkkäläjärvi-Länsman. Sámi musihkkaakademiijan ensimmäinen festivaali oli tarkoitus järjestää 16.5., mutta nyt on päätetty, että se järjestetään elokuun 29. päivä. – Emme tiedä vielä, että voiko festivaali olla yleisötapahtuma vai striimaammeko festivaalin, mutta siitä tiedotamme myöhemmin. Varmaa on kuitenkin, että festivaali järjestetään, jatkaa Kati.

Festivaali on Sámi musihkkaakademiija hankkeen loppukonsertti. Korona tilanteesta oli suuria vaikutuksia myös opetukseen. -Tilane on lisännyt työtä opettajille ja stressiä oppilaille, mutta yritämme painottaa positiivisia asioita, nythän oppilailla on enemmän aikaa valmistella konsertit, Anna Kortee. Hän ja muut opettajat ovat joutuneet ottamaan käyttöön uusia opetusmuotoja. -On ollut hyvä antaa vokaaliopetusta etänä. Tämä lisää musiikkiopetuksen mahdollisuuksia myös tulevaisuudessa, hän jatkaa.

Saamelainen musiikkiakatemia haluaa olla ketterä joustava ja monipuolinen saamelaismusiikin kouluttaja, joka järjestää saamelaismusiikin koulutusta räätälöiden erilaisia koulutuslinjoja, täydennyskoulutusta ja lyhytkursseja tarpeen mukaan. Toiminta on vahvasti verkostoitunutta siten, että keskuspaikka on Utsjoki. -Meidän toiminnan perustana on perinteinen saamelaismusiikki, sen vahvistaminen ja elvyttäminen, tämä tulee olemaan myös Sámi musihkkaakademiija festivaalin pääpaino. Haluamme, että Sámi musihkkaakademiija festivaalista tulee vuosittainen festivaali, Anna ja Kati toteavat lopuksi.

Saamelainen musiikkiakatemia luo verkoston, joka säilyttää, vahvistaa ja kehittää perinteistä ja modernia saamelaismusiikkia toimeentulona. Verkoston toimijoita ovat Saamelaisalueen koulutuskeskus (Suomi), Saamelainen korkeakoulu (Norja) ja Utsjoen kunta (Suomi). Hanketta rahoittavat Interreg Pohjoinen Sápmi, Lapin liitto, Saamelainen korkeakoulu, Pohjoiskalotinneuvosto ja Utsjoen kunta.


Lue myös