Etnosápmi-konsertti Inarissa - musiikkiakatemialle oma joiku

Sunnuntaina 17.11 musiikin ystävät kokoontuivat Inarin Sajokseen. Saamelainen musiikkiakatemia tuli Utsjoelta ja toi kuulijoille komean Etnosápmi-konsertin Katri Kittilän ja Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin luotsaamana. Ensi kertaa kuultiin nyt myös musiikkiakatemian joiku. Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin säveltämä joiku soi myös encorena, kun Sajoksen kuulijat eivät malttaneet päästää muusikkoja lavalta.

Perinteinen musiikki oli valokeilassa, mutta myös aivan uusia kappaleita sekä raikkaita tulkintoja tutuista kappaleista kuultiin. Konsertissa nähtiin myös uudet kasvot, kun Inger-Anni Valkeapää esiintyi ensi kertaa musiikkiakatemialaisten kanssa. Hän esitti esiäitinsä joiun sekä Sofia Jannokin Árvas-kappaleen. Yleisö tervehti lämpimästi musiikkiakatemian ensimmäisen vuoden opiskelijaa suosiollaan.

Sámi musihkkaakademiijan joiku

Uusia kappaleita ilmoille

Ensi kertaa kuultiin nyt myös Saamelaisen musiikkiakatemian joiku. Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin säveltämä joiku soi myös encorena, kun Sajoksen kuulijat eivät malttaneet päästää muusikkoja lavalta. Uusi kappale teki vaikutuksen yleisöön, mutta yhtälailla itse muusikot olivat innoissaan uudesta materiaalista. Yksi solisteista Heli Aikio ehtii vaihtamaan muutaman sanan Sajoksen käytävällä. “Keikka meni hyvin, mutta kyllä jännitti! Esitin ensimmäistä kertaa kolme uutta kappaletta, jotka olin joko itse tehnyt tai ollut mukana sanoittamassa. Luodah láppojeh ja Ennamaija-livđe olivat omia kappaleitani ja lisäksi kirjoitin inarinsaamenkielisen säkeistön Alitjávrái-lauluun,” kertoo Aikio.

Iloa oppimisesta, aikataulun puitteissa

Vielä edellisenä päivänä Utsjoella oltiin työn touhussa. Akatemian solistilinjan opiskelija Pauli Saijets kertoo konsertin jälkimainingeissa, että Musiikkiakatemiassa pidettiin silloin kenraaliharjoitukset. Etnosápmissä Saijets joikasi, lauloi sekä soitti erityistä loota-rumpua. Kyseinen suomalaiskeksintö muistuttaa cajonia: laatikkomaiseen perkussiosoittimeen kuuluu muun muassa virveli ja rummun äänimaailmaan oli näin tuotu uusia ulottuvuuksia. Vaikka treeniaikataulu oli tiukka, on Saijets tyytyväinen lopputulemaan. Saijets aloitti konsertin yhdessä Laura Tapiolan kanssa herkällä Adjágasin Ozan-kappaleella.

Jännitykseen tottuu

Laura Tapiola on mielissään keikan korkanneesta kappaleesta. “Ozan on hieno biisi ja sitä oli ilo opetella. En ole aiemmin esittänyt keikan ensimmäistä kappaletta, joten se loi jännitystä aiempaa enemmän. Kai jännitykseen vielä tottuu, mutta itse olen esiintymisen suhteen vielä vauva!” nauraa Tapiola keikan jälkeisenä päivänä. “Parhaat hetket keikalla olivat yhteisbiisit, joissa kaikki muusikot olivat mukana. Anna (Näkkäläjärvi-Länsman) ja Katri tekivät kyllä hienoja biisejä ja korvamatoja, jotka jäävät soimaan päähän”, kiittelee Tapiola.

Ymmärrys, joka liikuttaa

Konsertti oli pullollaan hienoa hetkiä. Kittilä oli yhdessä Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin kanssa luonut upeita äänimattoja moniäänisesti laulettujen kappaleiden vokaaliharmonioissa. Anna Morottajan viulu ja Näkkäläjärvi-Länsmanin klarinetti ja bassoklarinetti terävoittivät kappaleita läpi konsertin. Konsertin huippuhetkiä läpikäydessä solisti Saijets innostuu hehkuttamaan kanssaopiskelijoitaan,

“Jo ensimmäisissä harjoituksissa Anna Lumikiven ja Anna Morottajan esittämä Mari Boinen kappale Soria Moria Palássa sai hihani tapailemaan silmäkulmaa. Meillä on tässä kaksi upeaäänistä laulajaa ja Kittilän sovitus kunnioittaa hienosti alkuperäistä kappaletta”, kuvailee Saijets. “Anna Morottajan näkeminen lavalla on mahtavaa. Hänellä on ymmärrys musiikista ja ympäristöstä, sekä karisma ja taidot. Opiskelukaverina hän myös jakaa tietoa mielellään”, kuvailee Saijets luokkatoveriaan.

Lopputahdit päättyvät uusiin haasteisiin

Uudet kurssit haasteineen alkoivat akatemiassa heti Etnosápmin vaiettua. Uusi viikko käynnistyi perinteisen saamelaisen musiikkikappaleen sävellyskurssilla. Lisäksi opinnoissa jatkuu bänditreenit ja oman tuotannon työstäminen. Utsjoella vierailee myös Kautokeinon Allaskuvlasta lastentarhalinjan opiskelijoita, jotka tutustuvat musiikkiin kasvatuksen näkökulmasta.

Anna Näkkäläjärvi-Länsman


Lue myös