EtnoSápmi fuusio Sajokseen

Saamelainen musiikkiakatemia tuo Inarin Sajokseen uusia tuulia Etnosápmi-konsertin muodossa. Perinteiset saamelaiset musiikkilajit yhdistyvät etnomusiikin kanssa saumattomaksi fuusioksi, jossa raikaa puhallinsoittimia, jousia ja paljon muuta. Äänessä on myös kolme eri saamen kieltä. Ohjelmiston on suunnitellut ja ohjannut akatemian opettaja Anna Näkkäläjärvi-Länsman yhdessä musiikinopettaja-säveltäjä Katri Kittilän kanssa.

Rikas ja monipuolinen musiikkiesitys

Katri Kittilä tarttui toimeen aivoriihen kautta. Etnomusiikki ammentaa eri kansanmusiikkilajeista ja tyyli on varsin vapaa. “Kuuntelimme solistilinjan opiskelijoiden ajatuksia kappaleista ja ideoimme yhdessä. Kokosimme ohjelmiston, jossa on mielenkiintoisia kappaleita, tekstejä ja tunnelmia kaikilla kolmella saamen kielellä.” Konserttiyleisölle on siis luvassa rikas ja monipuolinen musiikkiesitys. Oman ainutlaatuisen ripauksensa tuo muun muassa Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin säveltämä joiku musiikkiakatemialle. Se syntyi spontaanisti, kun ohjelmistoon haluttiin sisällytää perinteinen kappale. “Keikkaohjelma on räätälöity monelta kantilta. Lähdimme liikkeelle pienistä oivalluksista ja soittovaiheessakin olemme ideoineet jatkuvasti. Yhdessä vaiheessa ohjelmistoa pähkäillessäni mieleeni juolahti ajatus biisistä ja lähetin sen Annalle. Hän sävelsi sen pohjalta kappaleen, jonka oppilaat sanoittivat. Syntyi kappale, jossa on kolmella saamen kielellä sanoitettu tarina”, Kittilä kertoo konsertin kasvuvaiheista.

 

Intensiiviset harjoittelut

Harjoittelusessiot ovat olleet tiiviitä. Kittilä toimii Ivalossa musiikinopettajana ja välimatkojen vuoksi taktiikkana on intensiivinen harjoittelu. Aikaa ei hukata, kun porukka on koossa. “Kokoonnumme aina treenaamaan ja ideoimaan Utsjoelle, jossa tilat ja tunnelma ovat hyvät. Siellä sitten soitetaan monta tuntia putkeen!” kertoo Kittilä. Treeniviikonloppujen lisäksi opiskelijat työstävät ohjelmistoa itsenäisesti. Heti sooloesitysten ollessa selvillä alkaa omatoiminen työskentely ja harjoittelu.

Etno ja saamelaismusiikki

Opinnot ja ideoiden jakaminen on ollut perusta koko Etnosápmi-konsertille. Kittilä opiskeli vastikään Sibelius-Akatemialla kansanmusiikkia ja opintojen myötä mieleen nousi uusia ajatuksia musiikista. Hän halusi jakaa ne musiikkiakatemiassa opettavan ystävänsä Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin kanssa. Tämä innostui Kittilän kertomista ideoista ja niin ajatus etnon ja saamelaismusiikin yhdistelmästä lähti kytemään. Musiikkiakatemia on tullut tutuksi Kittilälle juuri Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin kautta ja akatemian tuorein keikka on nyt ensimmäinen kerta kun Kittilä tekee opiston kanssa yhteistyötä.

Runsaudenpula

“Yhteistyö on ollut oikein mukavaa ja projekti kiehtova. Saamelaiseen musiikkiin sopii niin monenlainen tyyli ja soittimet. Mitä poimia, millä säestää joikua? Oli runsaudenpula ja monia kysymyksiä. Vaikka mitä olisi voinut kehittää. Päädyimme välttämään perinteistä rockbändimenoa. Sen sijaan menemme akustisella tyylillä ja lähestymme musiikkia suoraan biisien kautta. Näin punainen lanka pysyy ilman sen ihmeellisempää teemaa”, Kittilä kiteyttää.

Mielenkiintoista ja haastavaa

Kittilä astuu Etnosápmin myötä uudelle alueelle. Aiemmin hän on säveltänyt ja sovittanut etenkin kuorolle ja musiikkiopettajan työssä taas keskiössä on yhtyesoittaminen koulusoittimin. Sovitustyö uudenlaisille soittimille on ollut sekä mielenkiintoista että haastavaa. “Meillä on mukana muun muassa mandoliini sekä viulu. Minulla ei ole aiemmin ollut aavistustakaan, kuinka sovittaa viululle. Mukana bändissä on lisäksi puhaltimia eli kyseessä on nyt aivan omalla tavallaan soiva bändi. Perinteiset saamelaiset musiikkilajit sopivat sulavasti yhteen bassoklarinetin, viulun sekä harmoonin kanssa”, luettelee Kittilä innokkuutta äänessään. Sovituksessa on huomioitu myös tavoiteltu tunnelma ja tyyli. “Sovitin ideat eri kielisille kappaleille. Jotkut biisit taas on rakennettu niin päin, että pop-kappaleesta on muovattu etnobiisi.”

 

Ainutlaatuista tekemistä

Saamelaisessa musiikkiakatemiassa on syksyn kuluessa rakennettu täysi ohjelmisto lyhyellä aikataululla. Ylimääräiset koruilut ja turha miettiminen karsittiin nopeasti pois. “Olemme valaneet todella hyvän pohjan, ja olisi hienoa jatkaa tästä eteenpäin. Saamelaista nykymusiikkia on monenlaista, ja tämä mitä nyt teemme on ainutlaatuista. Kaikki kolme kieltä ovat mukana ja solistit ovat ihailtavan taitavia laulamaan eri kielillä. Lisäksi bändin setti on hyvin monipuolinen”, tiivistää Kittilä. Hän pitää huolen monipuolisuudesta ihan käytännössä: tarpeen mukaan multi-instrumentalisti hyppää joko basson tai kitaran varteen taikka harmoonin tai pianon ääreen.

ETNOSÀPMI 17.11. Sajos Inari klo 18 VAPAA PÄÄSY


Lue myös