SAVE THE DATE Sámi musihkkaakademiija festivála 16.5. Utsjoella!!!

Festivaalin pääartistit ovat Saamelaisen musiikkiakatemian oppilaat, jotka astuvat lavalle omien soolo-ohjelmien ja ammattimuusikkojen kanssa. Konsertissa kuuluvat saamenkieliset laulut sekä joiut sekä livđet perinteisessä muodossa ja myös soittimien kera.

Etnosápmi-konsertti Inarissa - musiikkiakatemialle oma joiku

Sunnuntaina 17.11 musiikin ystävät kokoontuivat Inarin Sajokseen. Saamelainen musiikkiakatemia tuli Utsjoelta ja toi kuulijoille komean Etnosápmi-konsertin Katri Kittilän ja Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin luotsaamana. Ensi kertaa kuultiin nyt myös musiikkiakatemian joiku. Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin säveltämä joiku soi myös encorena, kun Sajoksen kuulijat eivät malttaneet päästää muusikkoja lavalta.

Saamelaismusiikista tietoa kolmella kielellä

Sámi musihkkaakademiija – Saamelainen musiikkiakatemia nettisivut toimivat nyt kolmella kielellä. -On selvää, että sivut tulee olla saameksi ja suomeksi, mutta haluamme jakaa tietoa myös maailmanlaajuisesti, kertovat hankepäällikkö Kati Eriksen ja johtava opettaja Anna Näkkäläjärvi-Länsman. -Hankkeen tarkoituksena on kehittää saamelaismusiikkia toimeentulona. Erityisesti ulkomaalaiset matkailijat haluavat lisääntyvässä määrin laadukkaita ja aitoja kokemuksia ja mikä sen aidompaa, kuin saamelaismusiikin perinteinen ja moderni muoto, Eriksen jatkaa.

Sámi musihkkaakademiijan yhtyeen keikkakausi alkoi

Sámi Musihkkaakademiijan solistilinjalla opiskelevan Heli Huovisen ääni kuului kulttuurikeskus Sajoksessa järjestetyssä kielikonferenssissa monipuolisesti. Inarinsaamenkielisen musiikin, teatterin sekä muun muassa lyhytelokuvien monitaituri piti konferenssissa puheenvuoron koskien kielen elpymistä. Illan huipentumassa eli musiikkiohjelmassa Huovinen otti lavan haltuun toisella tavalla, kun musiikkiakatemian uusi kokoonpano esiintyi  ensikertaa. Yhtenä solisteista loisti Huovinen. Ympäri Saamenmaata kokoontuneelle kieliväelle tarjoiltiin ohjelma, jossa raikasi niin Jaakko Gauriloffin ikivihreät iskelmät kuin perinteinen livđe.

Kuulumisten vaihto laulujen kautta - Saamen kielten viikko Utsjoelta Karasjoelle

Saamen kielten viikko toi säpinää Utsjoelle ja kuhinan keskiössä paikalla oli Saamelainen musiikkiakatemia. Suomen puolen kuulumiset vietiin Karasjoelle musiikin muodossa, kun akatemiassa opettava Anna Näkkäläjärvi-Länsman kutsuttiin esiintymään kieliviikon päättäneeseen juhlaan.


Meistä muualla

YLE Sápmi TV-ođđasat, 22.11.2019

Sámi allaskuvlla oahpaheaddjioahppit ohppe juoigat, lávlut ja dahkat mašiidnamusihka Ohcejogas – jietnamáilmmi ja musihkka dovdan veahkkin sin boahtteáiggi ámmáhis

Katso uutinen

Lapin Kansa 23.5.2019

Sámi mu­sihk­ka-ade­mii­jan jat­ko­kou­lu alkaa syk­syl­lä – “yhden ja saman ope­tuk­sen tuot­ta­mi­nen vuo­des­ta toiseen ei on­nis­tu”

Lue uutinen

 

YLE Sápmi 11.4.2019

Ohcanáigi Sámi musihkkaakademiija joatkkaoahpuide álgá – Plánejit boahttevuhtii juo sámi musihka bacheloroahpuid

Lue uutinen

Tutustu myös - Opiskelijatarinat